Vénás betegségek

Csakúgy, mint a betegségek nagy részénél a vénás betegségek is akut vagy krónikus formában jelentkezhetnek. Mindkét esetben jelentkezhetnek a felületes vagy a mélyvénás rendszerben. Súlyosságuk és formájuk határozza meg a kezelés módját.

Akut mélyvénás thrombózis haladéktalan szakorvosi ellátást igényel, míg az évek óta meglévő szerény panaszokat okozó visszeresség esetén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb időpontot a vizsgálatra és kezelésre. A rizikó faktorok egy része, amely visszeresség kialakulására, mélyvénás thrombózisra hajlamosít tőlünk független pl. örökletes faktorok, életkor növekedése, rosszindulatú kórképek stb. Más részénél azonban van lehetőségünk csökkenteni a kockázatot. Tehetünk az elhízás, a mozgásszegény életmód ellen. Ha hajlamosak vagyunk a visszerességre anticoncipiens helyett választhatunk más fogamzásgátló módszert.

Visszeresség
A visszerességet akár népbetegségnek is tekinthetjük, hiszen különböző mértékben ugyan, de a lakosság több mint 40 %-át érinti. A kitágult vénák néha csak csúnyák, sokáig nem okoznak panaszt, de kezelés nélkül a vénás betegség fokozatosan romlik és előbb vagy utóbb panaszt, esetleg szövődményt okoz. A panaszok rendkívül sokfélék lehetnek. A ?nehézláb? érzés, éjszakai lábikra görcs, zsibbadás, láb fáradékonysága, helyi égő fájdalom, bőr viszketése csak néhány a lehetőségek közül. A visszeres panaszokhoz a kitágult vénák, a rosszul működő vénás billentyűk vezethetnek. A tágulatokban pangó vér a visszaáramló vér áramlási viszonyait rontja. A kitágult öblökben a vér besűrűsödik, felületes trombózis alakul ki, amely jelentős fájdalommal jár. Visszeresség esetén fokozott a mélyvénás trombózis kialakulásának veszélye, ami tüdőembóliához vezethet. Vannak olyan esetek, amikor a főtörzsi vénák nem betegek, csak az oldalágak kitágulását észleljük, amelyek csúnyák és fájdalmasak is lehetnek. A visszeresség típusától és súlyosságától függően választjuk meg a kezelést.


Konzervatív Terápia
Egyénre szabottan alakítjuk ki a terápiát. Szerény panaszokat okozó, kezdődő visszerek esetén elegendő lehet az életmódi tanácsadás, a vénás torna, mozgás pl. rendszeres úszás. Súlyosabb esetben megfelelő méretű és kompressziós fokozatú harisnya a legjobb megoldás, de fizikai erő híján, vagy fekély esetén a fásli viselését javasolom. A kellő erősségű külső nyomás a kitágult vénákat oly módon nyomja össze, hogy a vénák tágulata megszűnik, de az artériás keringést nem befolyásolja. Kiegészíthetjük a terápiát olyan gyógyszerekkel, amelyek fokozzák a vénás tónust, javítják a nyirok és a hajszálerek keringését. Súlyosabb esetben alvadás gátló, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő szerek is alkalmazhatóak.