Műtéti beavatkozások

Műtét abban az esetben szükséges, ha a gyógyszeres kezeléstől már további javulás nem várható, ha fokozódtak a panaszok, vagy a műtéti beavatkozással egy súlyosabb állapotot előzhetünk meg. Mindig alaposan mérlegelni kell, hogy a műtéti kockázat arányban van-e a remélt műtéti eredménnyel.

Artériás betegségek műtéti megoldása
Az artériás betegségek műtéti megoldása az érbetegség helyétől, kiterjedésétől függ. Általában érszűkület vagy érelzáródás esetén törekszünk a saját ér megtartására és kitisztítására, ha ez nem lehetséges, akkor a beteg saját vénájával vagy speciális műanyag graftok használatával végezzük a rekonstrukciót. Általános szabály, hogy soha nem az ereket, hanem a beteget gyógyítjuk, panaszait szüntetjük. Éppen ezért nem minden érelzáródást, vagy érszűkületet kell megoperálni.

Értágulatok esetén a tágulat átmérőjétől, elhelyezkedésétől és morfológiájától függően döntünk a műtét szükségességéről és formájáról, ami mindig a kitágult érszakasz kirekesztését jelenti. Az ér folytonosságának helyreállítása történhet műanyaggal, kisebb erek esetén saját vénával. Megfelelő alaktani feltételek esetén stent graft ( műanyaggal borított fémháló) beültetésével, ami nagy erek tágulata esetén kisebb műtéti megterhelést jelent.

Minden esetben a beteg panaszainak, mindennapi tevékenységének és kockázati tényezőinek figyelembevételével alakítjuk ki a műtéti tervet.

 

Visszerek műtéti megoldása
Műtét abban az esetben szükséges, ha beteg panaszos, vagy a visszeresség nagysága önmagában jelentős kockázatot hordoz, (pl. fokozott a trombózis veszély a nagyobb sebészeti, ortopédiai vagy nőgyógyászati beavatkozások előtt). Az esztétikai követelményeken túl a panaszok és a felületes vagy mélyvéna gyulladásának megelőzése céljából is célszerű a kitágult vénák eltávolítása.

 

Hagyományos műtéti technika
Az ambulánsan végzett kivizsgálás után (ami magába foglalja a laboratóriumi vizsgálatot, EKG, mellkas rtg. és altató orvosi vizsgálatot) egynapos sebészet keretében végezzük a műtétet.

A műtét gerinc közeli érzéstelenítéssel vagy altatásban történik.

Műtét során, amennyiben a véna főtörzs beteg, akkor ennek eltávolítása két kicsi metszésből, az oldalágak eltávolítása kb. 3 mm-es szúrásokból, történik. Lágyéki és belboka feletti,vagy térdhajlati és külboka mögötti metszésből lekötések között átvágjuk a beteg felületes vénatörzset a mélyvénába ömlése előtt. Lumenében vékony műanyag szálat vezetünk, amelynek segítségével a bőr alatt kihúzzuk a vénát. A főtörzs eltávolítása során a belboka és a lágyékhajlat között az oldalágak beszakadnak, ezért a kötőszövetben vérömleny alakul ki, ami kb. 1 hónap alatt szívódik fel. Ez idő alatt pólyát vagy gumiharisnyát kell viselni.

A műtéti kockázat néhány ezrelékben mérhető, de tény, hogy a belboka körül kb. egy tenyérnyi területen bőr érzéketlenség alakulhat ki, amely az idő múlásával jelentősen csökken, de kisebb mértékben meg is maradhat. A felületes véna főtörzs körül számos nyirokút található. A véna kihúzása után esetleg lábdagadás alakulhat ki, amelyet nyirokpangás okoz. Mint minden sebészeti beavatkozásnál sebfertőzés is előfordulhat.

Távozás előtt átkötjük a sebet, megtanítjuk az otthon is naponta egyszer szükséges thrombósis megelőző heparin injekció beadását.

Otthonában a beteg mozoghat, feküdni nem szükséges. 1 hét múlva eltávolítjuk a varratokat, ezt követően a fürdés nem, de a zuhanyozás már megengedett. A kompressziós kezelést napközben a vérömlenyek felszívódásáig javasolt alkalmazni.

Az átlagos betegállomány 3-4 hét, attól függően, hogy a páciens szellemi, könnyű vagy nehéz fizikai munkát végez.

Lézeres, rádiófrekvenciás, mechano-kémiai vagy ragasztásos műtéti megoldásokról a “Korszerű visszérműtétek” rovatunkban olvashat.