Gyakran feltett kérdések

Ha bizonytalan, hogy tüneteit mi okozza, vagy nem tudja fájdalmait hogyan mulaszthatná el, olvassa el rovatunkat. Ezen az oldalon a betegek által feltett leggyakoribb kérdésekre találhat választ. Ha mégis maradna kérdése, írjon üzenetet a Kapcsolat menüponton keresztül.

Kérdés: járás közben jelentkező csípőtáji fájdalom érszűkületes vagy reumatikus eredetű-e?
Válasz: mindkettő lehet. Járáskor fokozódó panasz az érszűkület mellett, elinduláskor legintenzívebb fájdalom mozgásszervi eredet mellett szól. Idős korban gyakran mindkettő egyszerre van jelen.

Kérdés: Estére elfárad a visszeres lábam. Borogathatom-e?
Válasz: A borogatás helyett inkább a hűtés javasolt. Borogatás során felázik a bőr, kórokozók juthatnak be, ami akut gyulladást okozhat. Inkább a hűtés pl. jégzselével javasolt. A hideg-meleg váltófürdő vagy langyos vizes lábzuhany vénás tornával kiegészítve még hatékonyabb.

Kérdés: Koleszterin szegény táplálkozás mellett lehetséges-e, hogy emelkedett a koleszterin szint?
Válasz: A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható. A szervezet a májban állítja elő, jelentőse szerepe van a sejthártya kialakításában és egyes hormonok szintézisében. Ezért a vér koleszterin szintjét nem csak a táplálkozás, hanem a máj működése is befolyásolja. Ilyen esetekben a diéta mellett gyógyszeres kezelés hozhat eredményt.

Kérdés: Mit szabad enni?
Válasz: a növényi eredetű táplálékok, gabona, zöldség, gyümölcs korlátlanul fogyasztható, baromfi hús, bőre nélkül javasolt. Állati zsírok helyett olajjal vagy margarinnal javasolt az ételek elkészítése. Különösen javasolható a halak rendszeres fogyasztása.

Kérdés: Mi az oka az éjszakai lábikra görcsöknek?
Válasz: Vízhajtót szedő betegnél kialakulhat kálium hiánytól, de izomgörcsöket hoz létre a magnézium hiány is. Gyakori tünete a visszeresség talaján kialakult vénás elégtelenségnek.

Kérdés: Visszeres láb okozhat-e bőrviszketést?
Válasz: A vénás elégtelenség egyik tünete a bőr viszketése. Oki terápia a visszeresség megszüntetése.