Korszerű visszér műtétek

  A modern visszérműtétek számos előnnyel rendelkeznek.
Helyi érzéstelenítésben vagy a nélkül végezhetők, nem igényelnek kórházi ápolást, nincsenek vérömlenyek, ezért minimális a sebfájdalom, a lágyéki seb hiánya miatt kisebb a fertőzés kockázata, lerövidül a teljes felépülés ideje, a metszések hiánya miatt szebb az esztétikai eredmény, nincs boka körüli érzéketlenség és nem alakul ki nyirokpangás.

A hagyományos visszérműtétek során gerinc közeli érzéstelenítésre vagy altatásra van szükség. A fővéna törzs kihúzása során, a combon és a lábszáron vérömlenyek keletkeznek, idegek és nyirok utak sérülnek, egynapos kórházi kezelés szükséges, hosszas felépülési idő várható. (részletesen: Műtéti beavatkozások)

Azokban az országokban, ahol ahol a biztosító ezt támogatja, az első választandó módszer az endolumináris visszérműtét, a műtétek  95 %-ban ezen technikák egyikét alkalmazzák.

A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő, metszések nélküli műtétek hatásossága és kiújulási aránya a nemzetközi utóvizsgálatok alapján megegyezik a hagyományos műtétek eredményeivel.

A korszerű visszérműtétek során helyi érzéstelenítést, egy speciális infúziós (tumeszcens) oldatot alkalmazunk, amelyet ultrahang segítségével a véna köré fecskendezünk. Ez nem csak fájdalmat csillapít, hanem védi a környezetetis a hőhatástól.

Ebben az érzéstelenítésben végezzük a lézeres és rádiófrekvenciás műtéteteket (endotermális abláció). A rádiófrekvenciás ablációhoz rendelőnkben az F Care Systems EVRF rádiófrekvenciás készüléket alkalmazzuk, amely a visszérműtek mellett a seprűvénák kezelésére is kiválón alkalmas.

A műtét során a mikrohullám által gerjesztett magas frekvenciájú energia hőhatást fejt ki az erekre, amely roncsolja az érfalat, a vér megalvad, az érfal összetapad, majd elzáródik.

Nagy vénatörzs rádiófrekvenciás kelezése

Lézeres műtétekhez KLS Martin 1550nm-es diódalézert használunk, amely szintén alkalmas nagy véna törzsek, perforánsok, oldalágak kezelésére is.

 

 Nagy vénatörzs lézeres műtéti kezelése

A műtét menete
A beteg fél órával a műtét megbeszélt időpontja előtt megjelenik a rendelőben (1402 Budapest, Árpád út 56 fszt. 33.)

Ekkor már átesett a műtét előtti részletes érsebészeti vizsgálaton, áttekintjük a magával hozott laboratóriumi vizsgálatok, EKG, mellkas rtg eredményeit.

A műtét előtt elvégezzük a szükséges adminisztrációt, felteheti még kérdéseit.  Műtői ruhába öltözik, ultrahang segítségével berajzoljuk az eltávolítandó vénákat. A műtétnél jelen van altató orvos, aki a teljes fájdalommentesség elérése céljából, ha szükséges vénás gyógyszert is ad, folyamatosan ellenőrzi a beteget.

Az endolumináris műtét során fertőtlenítőoldattal lemossuk és sterilen izoláljuk a végtagot. A térdtájon vagy a lábszáron ultrahang segítségével vezetődrótot helyezünk a fő vénatörzs lumenébe és ezt a lágyék, vagy a térdhajlatban lévő beömlésig vezetjük fel. Ultrahang segítségével pontosan meghatározzuk a felületes véna főtörzs beömlését a mélyvénába, a rádiófrekvenciás vagy lézerszálat eddig vezetjük fel. Ezt követően szintén ultrahang ellenőrzése mellett érzéstelenítő (tumeszcens) oldattal fecskendezzük körül a vénát.

Az ér elzárása a hőhatás segítségével fentről lefelé történik, a rádiófrekvenciás vagy lézerszál lassú visszahúzásával, miközben az eredményt ultrahanggal ellenőrizzük. A kisebb oldalágak eltávolítása, ha szükséges, kicsiny szúrásokból vagy hab szkleroterápiával történik. A műtét végén a végtagra 2. kompressziós harisnyát vagy rugalmas pólyát helyezünk fel. A beteg azonnal felkelhet, panaszmentesség estén otthonába távozhat.

Műtét után véralvadásgátló injekciót javaslunk, amelyet a beteg naponta egyszer ad be magának trombózis megelőzése céljából. 1 hónap múlva ultrahang kontroll vizsgálatot végzünk. A korszerű visszér műtétek másik csoportja az érzéstelenítést nem igénylő beavatkozások. Ide tartoznak a szkleroterápia, habszkleroterápia, amit  első sorban a kisebb vénák, oldalágak kezelésére javasolunk és a két legújabb műtéti módszer a mechano-kémiai abláció (ClariVein) és a ragasztóval történő véna elzárása (Vena Seal).

 

Mehano-kémiai abláció ( ClariVein)
Ez a modern csak kevés helyen elérhető eljárás, két korábban ismert technika kombinációja.
Fájdalommentes módszer, amelynek a lényege, hogy ultrahang segítségével egy vékony speciális katétert vezetünk az érbe, ami nagy fordulatszámon forog és micro sérüléseket okoz a véna belső felszínén, így sokkal hatékonyabb a közben befecskendezett szklerotizáló anyag.

 
Szövetragasztóval történő véna elzárás (VenoSeal,  Sapheon)

A cianoacrilátot már régóta alkalmazzák szövetragasztóként a sebészet különböző területein. Ha a cianoakrilát a vérrel vagy plazmával érintkezik, erős ragasztó képződik.  Néhány éve sikerült kifejleszteni egy, a véna főtörzsre is alkalmazható katétert, amelynek segítségével a ragasztóanyag a megfelelő helyre juttatható.

A műtéti terület fertőtlenítő oldattal történő lemosása és steril izolálása után a térdtájon vagy a lábszáron ultrahang segítségével vezetődrótot helyezünk a fő vénatörzs lumenébe és ezt a lágyék- vagy térdhajlatban történő beömlésig vezetjük fel. Meghatározzuk a VenaSeal kezelés kezdőpontját, majd eddig a pontig vezetjük a katétert. Előkészítjük és felszívjuk a ragasztót, majd feltöltjük a katétert is a ragasztó anyaggal. A teljes biztonság érdekében a ragasztás a beömléstől számított 5 cm-rel kezdődik, 3 cm-es szakaszokon fél percig tart a polimerizálódás. Beadását követően a rugalmas ragasztóanyag azonnal elzárja a vénát. A műtétet követően kompressziós harisnya, rugalmas pólya viselése nem szükséges, a beteg azonnal visszatérhet a normál aktivitáshoz. Az esetlegesen tagult oldalágak nagy része spontán visszahúzódik, amennyiben meg kezelésre van szükség, az 10-12 hét múlva szkleroterápiával elvégezhető.